Project Management

Verwacht het beste, bereid je voor op het ergste en wees voorbereid op verrassingen.

Heb je een project dat je op korte of lange termijn wil realiseren? De lancering van een nieuw merk of product? Een rekruteringscampagne? Een (interne) communicatie opdracht? Wij werken graag een voorstel uit op maat.

We begeleiden je van A tot Z, inhouse of op afstand. Wil je graag je project zelf tot een goed einde brengen? Dat kan, we bieden je workshops en opleidingen aan, zodat je zelf aan de slag kan met een uitgewerkt plan.

De 6 fases van projectmanagement

  • De initiatiefase is het begin van het project. In deze fase wordt een idee voor een project nader onderzocht en uitgewerkt.

    De vragen die beantwoord moeten worden in de initiatiefase zijn:

    • Waarom dit project?

    • Is het project haalbaar?

    • Wie zijn eventuele partners in dit project?

    • Wat moet het resultaat zijn?

    • Waar liggen de grenzen van het project (wat hoort er niet meer bij het project)?

  • In deze fase worden de eisen en verwachtingen die aan een projectresultaat gesteld worden zo goed en compleet mogelijk bepaald. Het gaat erom de verwachtingen van betrokken partijen boven water te krijgen over wat men denkt dat het resultaat moet zijn.

    Het is heel belangrijk dat alle betrokkenen in een project kunnen meedenken in de definitiefase. Vooral ook de eindgebruikers die het projectresultaat gaan gebruiken.

  • Met de eisen- en verwachtingenlijst uit de definitiefase kunnen ontwerpkeuzes worden gemaakt. In de ontwerpfase wordt er een ontwerp of worden er enkele ontwerpen gemaakt waarmee men denkt het projectresultaat te kunnen bereiken. Afhankelijk van waar het project over gaat, valt dan te denken aan maquettes, schetsen, flowcharts, site-trees, html-schermontwerpen, prototypen, foto-impressies, UML-schema’s en dergelijke.

  • In de voorbereidingsfase wordt alles geregeld dat nodig is voor de realisatie van het project. Eventuele leveranciers of onderaannemers worden ingeschakeld, een draaiboek wordt gemaakt, materialen en hulpmiddelen worden besteld, instructies aan het personeel worden gegeven, enzovoort. De voorbereidingsfase is klaar als het uitvoeren ‘zo’ kan starten. Alles moet dus duidelijk zijn voor de uitvoerende partijen.

  • In de realisatiefase wordt het project zichtbaar. In deze fase vindt de bouw van het projectresultaat plaats. Programmeurs zijn aan het coderen, designers zijn bezig beeldmateriaal te ontwikkelen, aannemers zijn aan het bouwen, de reorganisatie wordt daadwerkelijk in gang gezet. Het is de fase waarin een project zichtbaar wordt voor buitenstaanders. Voor hen lijkt het alsof het project nu pas gestart is. Het is de ‘doe’ fase.

  • Een fase die vaak over het hoofd gezien wordt, maar die erg belangrijk is, is de nazorgfase. In de nazorgfase wordt alles geregeld om het projectresultaat daadwerkelijk te doen landen. Voorbeelden van activiteiten die in de nazorg plaatsvinden zijn handleidingen schrijven, instructie en training voor gebruikers, helpdesk inrichten, onderhoud van het resultaat, evaluatie van het project zelf, schrijven van het projectverslag, een feestje om het bereikte resultaat te vieren, overdracht naar beheerders, opheffen van het projectteam en dergelijke.

Vorige
Vorige

Strategische Marketing

Volgende
Volgende

E-commerce